Type Here to Get Search Results !

Fundamental of Electrical and Electronics Engg. 200+ MCQ | SBTE Bihar

Welcome students, In this post we are providing 200+ objectives questions of Fundamental of Electrical and Electronics Engineering subject. The MCQ is given chapter-wisely of FEEE. All objectives are very important and it will helps students to got 15+ marks out of 20 in SBTE diploma examination.


sbte bihar fundamental of electrical and electronics engg.

 

1. Which of the following is not a passive element?





ANSWER= (B) Transistor

 

2. A passive element





ANSWER= (C). Both (A) & (B)

 

3. Resistor is a





ANSWER= (A) Passive element

 

4. Resistance is measured in





ANSWER= (A) Ohm

 

5. Unit of inductance is





ANSWER= (B) Henry

 

6. Unit of capacitance is





ANSWER= (C) Farad

 

7. Two resistors of 4 Ω each are connected in series. What will be the total equivalent resistance?





ANSWER= (C) 8 Ω

 

8. Two resistors of 4 Ω each are connected in parallel. What will be the total equivalent resistance?





ANSWER= (A) 2 Ω

 

9. Two resistors of 3 Ω & 6 Ω are connected in series. What will be the total equivalent resistance?





ANSWER= (B) 9 Ω

 

10. Two resistors of 3 Ω & 6 Ω are connected in parallel. What will be the total equivalent resistance?





ANSWER= (A) 2 Ω

 

11. A capacitor stores





ANSWER= (A) Electrostatic energy

 

12. An inductor stores





ANSWER= (B) Electromagnetic energy

 

13. Current in a capacitor is proportional to





ANSWER= (C) Differential of voltage

 

14. Voltage in an inductor is proportional to





ANSWER= (B) Differential of current

 

15. A capacitor differentiates





ANSWER= (A) Voltage

 

16. A capacitor integrates





ANSWER= (B) Current

 

17. An inductor differentiates





ANSWER= (B) Current

 

18. An inductor integrates





ANSWER= (A) Voltage

 

19. Capacitance of a capacitor is





ANSWER= (D) All of these

 

20. Inductance of an inductor is





ANSWER= (D) All of these

 

21. The main use of pn junction diode is as





ANSWER= (A) Rectifier

 

22. The main use of zener diode is as





ANSWER= (B) Voltage Regulator

 

23. A pn junction diode conducts under





ANSWER= (A) Forward bias

 

24. In forward bias of a diode





ANSWER= (C) p is positive & n is negative

 

25. The majority carriers in p- side of a pn junction diode are





ANSWER= (B) holes

 

26. The majority carriers in n- side of a pn junction diode are





ANSWER= (A) Electrons

 

27. BJT are of





ANSWER= (C) Both (A) and (B)

 

28. BJT has





ANSWER= (D) 2 p-n junctions

 

29. A BJT can be used as





ANSWER= (D) both (A) and (B)

 

30. The arrow mark in symbol of BJT is given on





ANSWER= (A) Emitter

 

31. The arrow mark in symbol of NPN BJT isThe arrow mark in symbol of NPN BJT is





ANSWER= (B) out of emitter terminal

 

32. The arrow mark in symbol of PNP BJT is





ANSWER= (A) in to the emitter terminal

 

33. In a BJT the current flows due to





ANSWER= (C) both holes and electrons

 

34. “Bipolar” in BJT means





ANSWER= (A) current flows due to both electrons and holes

 

35. FET is a





ANSWER= (B) Unipolar transistor

 

36. FET can be





ANSWER= (D) All

 

37. The terminals of FET are





ANSWER= (D) Source, drain, gate

 

38. A FET is





ANSWER= (B) Voltage controlled device

 

39. In a MOSFET, oxide layer is used to isolate ….. terminal





ANSWER= (C) Gate

 

40. A MOSFET can be





ANSWER= (C) Either (a) or (b)

 

41. CMOS is made of





ANSWER= (D) both (a) and (b)

 

42. A DC signal voltage





ANSWER= (B) is constant

 

43. An AC signal voltage ….. with respect to time.





ANSWER= (A) Reverses its direction

 

44. The time period of periodic signal is





ANSWER= (A) Constant

 

45. The time period of aperiodic signal is





ANSWER= (B) Not Constant

 

46. An ideal voltage source has internal resistance





ANSWER= (C) Zero

 

47. A non-ideal voltage source has internal resistance





ANSWER= (B) Finite

 

48. An ideal voltage source provides constant





ANSWER= (A) Voltage

 

49. An ideal current source has internal resistance





ANSWER= (A) Infinite

 

50. A non-ideal current source has internal resistance





ANSWER= (B) Very high

 

51. An ideal current source provides constant





ANSWER= (B) Current

 

52. Battery is an example of





ANSWER= (B) independent source

 

53. Which is/are examples of independent voltage sources?





ANSWER= (D) All of these

 

54. Op-amp is a/an





ANSWER= (B) Differential amplifier

 

55. Op-amp is a





ANSWER= (D) Very high gain differential voltage amplifier

 

56. Op-amp IC 741 has





ANSWER= (D) 8 pins

 

57. Op-amp power supply is





ANSWER= (A) ± 12V

 

58. Voltage gain of ideal Op-amp is





ANSWER= (D) infinite

 

59. Voltage gain of practical Op-amp is





ANSWER= (C) very high

 

60. Voltage gain of Op-amp 741 is





ANSWER= (C) 10^5

 

61. Input resistance of ideal Op-amp is





ANSWER= (D) infinite

 

62. Input resistance of practical Op-amp is





ANSWER= (C) very high

 

63. Bandwidth of ideal Op-amp is





ANSWER= (D) infinite

 

64. Bandwidth of practical Op-amp is





ANSWER= (C) very large

 

65. CMRR of ideal Op-amp is





ANSWER= (D) infinite

 

66. CMRR of practical Op-amp is





ANSWER= (C) very large

 

67. Output resistance of ideal Op-amp is





ANSWER= (A) zero

 

68. Output resistance of practical Op-amp is





ANSWER= (A) very small

 

69. Slew rate of ideal Op-amp is





ANSWER= (A) zero

 

70. Op-amp uses





ANSWER= (C) Both (A) and (B)

 

71. Virtual ground of Op-amp means





ANSWER= (B) input terminals are not physically grounded but their potential difference is zero

 

72. Slew rate is defined as





ANSWER= (D) maximum rate of change of output voltage

 

73. Op-amp is used in





ANSWER= (C) Both (A) and (B)

 

74. Op-amp is mostly used in





ANSWER= (B) closed-loop configuration

 

76. Op-amp without feedback is called





ANSWER= (A) open-loop configuration

 

77. Op-amp with feedback is called





ANSWER= (B) closed-loop configuration

 

78. Op-amp integrator uses





ANSWER= (A) capacitor as feedback element

 

79. Op-amp differentiator uses





ANSWER= (B) capacitor as input element

 

80. Gain of inverting amplifier is given by





ANSWER= (D) –Rf/Ri

 

81. Gain of non-inverting amplifier is given by





ANSWER= (A) 1+ Rf/Ri

 

82. For a inverting amplifier, Ri=1kΩ, Rf=2kΩ, Vi=2.5 V, then Vo will be





ANSWER= (B) -5 V

 

83. For a non-inverting amplifier, Ri=1kΩ, Rf=2kΩ, Vi=2.5 V, then Vo will be





ANSWER= (A) +7.5 V

 

84. Input signal of an integrator is square wave, the output will be





ANSWER= (D) triangular wave

 

85. Input signal of a differentiator is square wave, the output will be





ANSWER= (C) spike wave

 

86. Input signal of an integrator is step signal, the output will be





ANSWER= (D) ramp wave

 

87. Input signal of a differentiator is ramp signal, the output will be





ANSWER= (C) step wave

 

88. An air gap is usually inserted in a magnetic circuits to





ANSWER= (C) Prevent saturation

 

89. Permeability in a magnetic circuit corresponds to .......in an electric circuit





ANSWER= (C) Conductivity

 

90. In a magnetic material hysteresis loss takes place primarily due to





ANSWER= (D) Its high retentivity

 

91. The property of a material which opposes the creation of magnetic flux in it is known as





ANSWER= (D) Reluctance

 

92. The area of his hysteresis loss is a measure of





ANSWER= (C) Energy loss per cycle

 

93. In order to minimise hysteresis loss, the magnetic material should have





ANSWER= (B) Low hysteresis co-efficient

 

94. The unit of magnetic flux is





ANSWER= (B) Weber

 

95. The unit of reluctance is





ANSWER= (D) 1/Henry

 

96. Reciprocal of reluctance is





ANSWER= (B) Permeance

 

97. Conductivity is analogous to





ANSWER= (C) Permeability

 

98. Conductance is analogous to





ANSWER= (A) Permeance

 

99. While comparing magnetic and electric circuits, the flux of magnetic circuit is compared with which parameter of electrical circuit?





ANSWER= (B) Current

 

100. The unit of retentivity is





ANSWER= (B) Weber/m2

 

101. Magnetic field is ........ Quantity.





ANSWER= (A) Vector

 

102. The B-H curve will be a straight line of





ANSWER= (A) air

 

103. 1 Tesla =?





ANSWER= (B) 10^4 gauss

 

104. The SI unit of reluctance is





ANSWER= (C) Ampere-turn/weber

 

105. The unit of relative permeability is





ANSWER= (D) Unit less

 

106. The permeability of vacuum is





ANSWER= (C) Both (a) and (b)

 

107. Relative permeability is given by





ANSWER= (D) μ /μ0

 

108. Which of the following statement is valid?





ANSWER= (A) Lenz’s law is a consequence of the law of conservation of energy

 

109. Which of the following is found using Lenz’s law?





ANSWER= (C) The direction of induced emf

 

110. The law which states that the direction of induced current in a circuit is such that it opposes the cause or the change which produces it is





ANSWER= (B) Lenz’s law

 

111. Which among the following is true about Faraday’s law of Induction?





ANSWER= (A) An emf is induced in a conductor when it cuts the magnetic flux

 

112. What is proportional to the magnitude of the induced emf in the circuit?





ANSWER= (C) Rate of change of magnetic flux

 

113. Faraday’s laws are result of the conservation of which quantity?





ANSWER= (B) Energy

 

114. Direction of induced emf is determined by _________.





ANSWER= (B) Fleming’s right hand rule

 

115. According to Faraday’s laws of electromagnetic induction, an emf is induced in a conductor whenever?





ANSWER= (C) Cuts magnetic lines of flux

 

116. According to Fleming’s right hand rule, the thumb points towards?





ANSWER= (C) Motion of the conductor

 

117. According to Fleming’s right hand rule, the index finger points towards?





ANSWER= (D) Magnetic flux

 

118. According to Fleming’s right hand rule, the index finger points towards?





ANSWER= (B) E.M.F.

 

119. A sinusoidal current has an rms value of 14 mA. The peak-to-peak value is





ANSWER= (C) 39.6 mA

 

120. If a sine wave goes through 10 cycles in 20 μs, the period is





ANSWER= (C) 2 μs

 

121. How many degrees are there in π/3 rad?





ANSWER= (B) 60°

 

122. If the peak of a sine wave is 13 V, the peak-to-peak value is





ANSWER= (C) 26 V

 

123. The average value of a 12 V peak sine wave over one complete cycle is





ANSWER= (A) 0 V

 

124. A signal with a 400 μs period has a frequency of





ANSWER= (C) 2500 Hz

 

125. The average half-cycle value of a sine wave with a 40 V peak is





ANSWER= (A) 25.48 V

 

126. In general in an alternating current circuit





ANSWER= (A) The average value of current is zero

 

127. Alternating currents can be produced by a





ANSWER= (A) dynamo

 

128. An A.C. source is connected to a resistive circuit. Which of the following is true?





ANSWER= (C) Current and voltage are in same phase

 

129. In which of the following circuits the maximum power dissipation is observed?





ANSWER= (C) Pure resistive circuit

 

130. With increase in frequency of an A.C. supply, the inductive reactance





ANSWER= (B) increases directly with frequency

 

131. If the frequency of an A.C. is made 4 times of its initial value, the inductive reactance will


ANSWER= (A) be 4 times

 

132. A capacitor acts as an infinite resistance for





ANSWER= (A) DC

 

133. Of the following about capacitive reactance which is correct?





ANSWER= (B) Capacitive reactance is inversely proportional to the frequency of the current

 

134. Phase difference between voltage and current in a capacitor in an ac circuit is





ANSWER= (B) π/2

 

135. A capacitor has capacitance C and reactance X, if capacitance and frequency become double, then reactance will be





ANSWER= (C) X/4

 

136. In series RLC circuit if resistance increases quality factor





ANSWER= (B) decreases

 

137. In series RLC circuit, the reactance of the .......... with increasing frequency.





ANSWER= (A) inductor increases

 

138. With increase in frequency of an A.C. supply, the impedance of an RLC series circuit





ANSWER= (D) decreases at first, becomes minimum and then increases.

 

139. If an RLC series circuit is connected to an ac source, then at resonance the voltage across





ANSWER= (B) R equals the applied voltage

 

140. In an RLC series a.c. circuit, the current





ANSWER= (D) None of these

 

141. An RLC series circuit is at resonance. Then the voltage across





ANSWER= (B) R equals applied voltage

 

142. At resonance frequency the impedance in series RLC circuit is





ANSWER= (B) minimum

 

143. At resonant frequency the current amplitude in series RLC circuit is





ANSWER= (A) maximum

 

144. The power factor in a circuit connected to A.C. is





ANSWER= (B) unity when the circuit contains an ideal resistance only

 

145. Power factor is one for





ANSWER= (C) pure resistor

 

146. Power factor of the A. C. circuit varies between





ANSWER= (C) 0 to 1

 

147. The graph between inductive reactance and frequency is





ANSWER= (B) straight line

 

148. For minimum dissipation of energy in the circuit the power factor should be





ANSWER= (A) large

 

149. The correct formula to determine the Q factor of series resonance circuit is





ANSWER= (D) Q = 1/R*(L/C)^1/2

 

150. For a sine wave with peak value Emax the average value





ANSWER= (A) 0.636 Emax

 

151. For a sine wave with peak value Imax the r.m.s. value





ANSWER= (A) 0.707 Imax

 

152. Form factor for a sine wave is





ANSWER= (C) 1.11

 

153. The form factor is the ratio of





ANSWER= (B) r.m.s. value to average value

 


154. The period of a wave is





ANSWER= (B) Time required to complete one cycle

 

155. For delta-connected circuit the correct relationship is





ANSWER= (D) Both (a) and (b)

 

156. Power factor of an inductive circuit is usually improved by adding a capacitor to it in





ANSWER= (C) Either series or parallel

 

157. The power factor of an AC circuit is equal to





ANSWER= (A) Cosine of the phase angle

 

158. The power factor of an AC circuit lies between





ANSWER= (A) 0 and 1

 

159. A circuit component that oppose the change in the circuit voltage is





ANSWER= (B) Capacitance

 

160. In a circuit containing R, L and C, power loss can take place in





ANSWER= (C) R only

 

161. In any AC circuit always





ANSWER= (A) Apparent power is more than actual power

 

162. A parallel AC circuit in resonance will





ANSWER= (B) Have a high impedance

 

163. The frequency of an alternating current is





ANSWER= (C) The number of waves passing through a point in one second

 

164. The unit of frequency is





ANSWER= (D) Hertz

 

165. When an alternating current passes through an ohmic resistance the electrical power converted into HEAT is





ANSWER= (B) True power

 

166. In an AC circuit ( sine wave ) with R and L in series





ANSWER= (B) The voltage across R lags the voltage across L by 90o

 

167. In AC circuit the power curve is a sine wave having





ANSWER= (A) Double the frequency of voltage

 

168. The power factor of practical inductor is





ANSWER= (C) Lagging

 

169. Unit of reactive power is





ANSWER= (C) VAR

 

170. Real part of admittance is ...... and the imaginary part is .....





ANSWER= (D) Conductance, Susceptance

 

171. Capacitive Susceptance is a measure of





ANSWER= (A) A purely capacitive circuit's ability to pass current

 

172. Unit of inductive reactance is





ANSWER= (D) Ohm

 

173. The r.m.s. value of a sine wave is 100 A. Its peak value is





ANSWER= (B) 141 A

 

174. Which of the following will not be affected due to change in R ?





ANSWER= (C) Resonant frequency

 

175. Change in circuit voltage will affect





ANSWER= (C) Current

 

176. A current is said to be direct current when its





ANSWER= (A) Magnitude remains constant with time

 

177. In a pure inductive circuit





ANSWER= (B) The current legs behind the voltage by 90o

 

178. In a purely inductive circuit





ANSWER= (A) Actual power is zero

 

179. The inductance of a coil can be increased by





ANSWER= (D) Choosing core material having high permeability

 

180. In a purely inductive circuit if the supply frequency is reduced to 1/2, the current will





ANSWER= (B) Be doubled

 

181. In a highly capacitive circuit





ANSWER= (C) Reactive power is more than the actual power

 

182. In a pure capacitive circuit if the supply frequency is reduced to 1/2, the current will





ANSWER= (A) Be reduced by half

 

183. Capacitive reactance is more when





ANSWER= (A) Capacitance is less and frequency of supply is less

 

184. In a purely resistive, the average power Pav is ........the peak power Pmax





ANSWER= (B) One-half of

 

185. In a pure resistive circuit





ANSWER= (D) Current is in phase with the voltage

 

186. For a purely resistive circuit the following statement is in correct





ANSWER= (D) Power factor is unity

 

187. The power factor at resonance in R-L-C parallel circuit is





ANSWER= (D) Unity

 

188. Magnitude of current at resonance in R-L-C circuit





ANSWER= (A) Depends upon the magnitude of R

 

189. The quality factor of R-L-C circuit will increase if





ANSWER= (B) R decreases

 

190. In a series R-L-C circuit at resonance





ANSWER= (C) w^2LC = 1

 

191. The dynamic impedance of an R-L and C parallel circuit at resonance is .....ohm.





ANSWER= (D) L/CR

 

192. The dynamic impedance of an R-L and C parallel circuit at resonance is .....ohm.





ANSWER= (C) Unity

 

193. A series R-L-C circuit will have unity power factor if operated at a frequency of





ANSWER= (D) 1/ 2 π √ LC

 

194. In a series R-L-C circuit at resonance, the magnitude of voltage developed across the capacitor





ANSWER= (B) Can never be greater than the input voltage

 

195. When a sinusoidal voltage is applied across R-L series circuit having R = XL, the phase angle will be





ANSWER= (B) 45o lag

 

196. In a series of resonant circuit, with an increase in L





ANSWER= (D) All of the above

 

197. In a series resonant circuit with the increase in the value of C





ANSWER= (D) Both A and B

 

198. A resonance curve for a series circuit is a plot of frequency versus





ANSWER= (A) Current

 

199. Higher the Q of a series circuit





ANSWER= (B) Narrower its pass band

 

200. A high Q coil has





ANSWER= (C) Low losses

 

201. When Q-factor of a circuit is high, then





ANSWER= (B) Impedance of the circuit is high

 

202. Higher the Q of a series circuit, narrower its





ANSWER= (D) All of these

 

203. Transformer works on the principle of





ANSWER= (B) mutual induction

 

204. Transformer core is generally made of _________.





ANSWER= (A) stacking of large number of sheets together

 

205. The purpose of the transformer core is to provide __________.





ANSWER= (A) Low reluctance path

 

206. Transformer ratings are given in ____________.





ANSWER= (A) kVA

 

207. Which type of flux does transformer action need?





ANSWER= (B) Alternating magnetic flux

 

208. For a transformer with primary turns 400, secondary turns 100, if 20A current is flowing through primary, we will get __________.





ANSWER= (C) 80A at secondary

 

209. Which of the following is the main advantage of an auto-transformer over a two-winding transformer?





ANSWER= (C) Saving in winding material

 

210. For a transformer with primary turns 100, secondary turns 400, if 200 V is applied at primary we will get ........





ANSWER= (C) 800 V at secondary

 

211. Transformer core is designed to reduce ____________.





ANSWER= (C) Hysteresis loss and Eddy current loss

 

212. Transformers windings are generally made of ________.





ANSWER= (C) Copper

 

213. Function of transformer is to ____________.





ANSWER= (D) Step down or up the AC voltages and currents

 

214. Transformer core is constructed for ___________.





ANSWER= (C) Providing most effective magnetic linkage between two windings

 

215. Transformer operating at 25-400 Hz frequency contain core made of ___________.





ANSWER= (D) highly permeable iron and Steel alloy

 

216. There is only one magnetic flux path in the circuit. The transformer is definitely ____________.





ANSWER= (A) CORE type

 

217. Core type transformer is with _____________.





ANSWER= (A) Large size

 

218. What is the purpose of providing an iron core in a transformer?





ANSWER= (C) Decrease the reluctance of the magnetic path

 

219. What is the thickness of laminations used in a transformer?





ANSWER= (A) 0.1 mm - 0.5 mm

 

220. Primary winding of a transformer __________.





ANSWER= (C) Could either be a low voltage or high voltage winding

 

221. Which winding has more number of turns?





ANSWER= (B) High voltage winding

 

222. Part of the transformer which undergoes most damage from overheating is _______.





ANSWER= (C) Winding insulation

 

223. If secondary number of turns are higher then, transformer is called ________.





ANSWER= (B) Step-up

 

224. If primary number of turns are higher then, transformer is called _________.





ANSWER= (A) Step-down

 

225. If a transformer is having equal number of turns at primary and secondary then transformer is called as _________.





ANSWER= (C) One-one

 

226. A transformer cannot work on the DC supply because ____________.





ANSWER= (C) Faraday’s laws of electromagnetic induction are not valid since the rate of change of flux is zero

 

227. In a transformer the resistance between its primary and secondary is ___________.





ANSWER= (D) Infinite

 

228. Identify the correct statement relating to the ideal transformer.





ANSWER= (A) no losses and magnetic leakage

 

229. Ideal transformer core has permeability equal to _____.





ANSWER= (D) Infinite

 

230. Turns ratio of the transformer is directly proportional to __________.





ANSWER= (C) Voltage ratio

 

231. Which of the following statement is correct regarding turns ratio?





ANSWER= (A) Current ratio and turns ratio are inverse of each other

 

232. Which of the following is the wrong expression?





ANSWER= (C) i1N2=i2N1

 

233. Power transformed in the ideal transformer with turns ratio a is _______.





ANSWER= (D) primary power

 

234. If turns ratio is “a”, the impedance of secondary with respect to primary will be





ANSWER= (A) a^2times the primary impedance

 

235. Who discovered the magnetic effect of electric current?





ANSWER= (C) Oersted

 

236. What is the working principle of DC motor?





ANSWER= (B) Fleming’s left hand rule

 

237. Who invented AC motor?





ANSWER= (A) Nikola Tesla

 

238. Electric motor is a device which converts





ANSWER= (B) Electrical energy into mechanical energy

 

239. Electric motor works on the principle of





ANSWER= (C) magnetic effect of current

 

240. The magnet used for construction of electric motor





ANSWER= (D) horse-shoe magnet

 

241. The direction of current in dc motor is reversed by





ANSWER= (C) commutator

 

242. Electric motor can be used in





ANSWER= (D) all of these

Post a Comment

0 Comments

Top Post Ad

Below Post Ad